dilluns, 4 de maig del 2020

Perdonar a qui ens ha ofès




Perdonar a qui ens ha ofès.

AMICS I AMIGUES, BON DIA

Seguim meditant i explicant les Obres de Misericòrdia espirituals. Ens toca parlar d’aquesta: Perdonar a qui ens ha ofès. A mi, a tots, suposo que a vosaltres... ens costa de perdonar. Per això hi ha tantes baralles en el nostre món. En les famílies –quan la família hauria de ser la llar de la pau, de la bondat, de la delicadesa...- quantes baralles! La violència, el rancor, la paraula forta, ofensiva... ho veiem a tot nivell: familiar, polític, institucional.

Jesús sabia molt bé que ens costa perdonar. Per això, va parlar tantes vegades, a la gent, i als seus amics, els apòstols, del perdó:

“Quan pregueu, feu-ho així: “Pare nostre... perdoneu les nostres culpes així com nosaltres perdonem els nostres deutors...” I al final, recordava: “Si vosaltres no perdoneu, tampoc el Pare celestial us podrà perdonar..”

Tant els parlava del perdó, que Pere li va fer aquesta pregunta: “Senyor, si el meu germà m’ofèn... quantes vegades l’hauré de perdonar? Fins a set vegades?”. Tots recordeu la resposta de Jesús: “No, Pere, 7 no; setanta vegades set”.

Jesús va parlar del perdó en moltes altres ocasions (seria llarg de contar-les), però Jesús, sobretot, va donar-nos exemple de com hem de perdonar. Recordem Jesús clavat a la creu, dient: “Pare, perdoneu-los, que no saben el que fan” Ho tenim clar?

Després perdonarà a Pere les negacions durant la Passió, tot renovant-li la promesa de fer-lo el cap de la seva església. Perdonarà a Tomàs la seva incredulitat. Jesús no sap fer altra cosa que perdonar. Més ben dit encara: Jesús gaudeix perdonant. Recordeu: “Més alegria hi ha al cel per un pecador que es converteix, que per noranta nou que no necessiten convertir-se”.

Amics i amigues, amb aquest exemple de Jesús, a qui negarem el perdó? Hi ha més alegria en perdonar, que en mantenir-nos rancorosos. (Sant Pau ens dirà: “Déu us ha perdonat, perdoneu també vosaltres”).

Ens caldria recordar exemples meravellosos de gent que han sabut sa perdonar. Ens allargaríem molt. Quants màrtirs dels primers segles moriren perdonant, i com els mateixos botxins ho admiraven i es convertien. I quants dels nostres màrtirs més recents, van morir personant. Francesc Castelló, a punt de ser afusellat, aixeca la mà i diu: “Un moment... us perdono... i fins al cel”.

De vegades diem: “Jo perdono, però no oblido”. En aquest cas, t’estàs privant tu mateix de autèntica alegria del perdó. Siguem generosos, com Déu ho ha estat amb nosaltres.  Deixeu-me acabar. Vosaltres i jo, fem-nos ara aquesta pregunta: “Hi ha alguna persona a qui encara no he perdonat de tot cor?” Mirem la creu. BON DIA.


Hem estat contemplant el Crist que tenim a la sagristia i que el divendres surt pels carrers en el Viacrucis. És el moment en que Jesús perdona als qui l’ofenien. Jesús és el primer en perdonar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada