dijous, 28 de maig del 2020

3.- Do de Ciència


Ens parla Mossèn Joan Ramon


Amics i amigues. BON DIA.

Seguim amb els dons de l’Esperit Sant. Avui ens toca el do que en diem: CIÈNCIA. És el do que ens fa comprendre a través de les coses la bellesa del Creador i que el valor veritable de les mateixes és la relació amb el seu Creador. L’home d’avui, precisament pel desenvolupament de les ciències, té la temptació d’interpretar el món d’una manera “naturalista”: davant la multiforme riquesa, varietat i bellesa de les coses, corre el risc d’absolutitzar-les, quasi de divinitzar-les: el diner, el plaer, el poder. Són els ídols, davant els quals molts s’agenollen.

Per a que el cristià resisteixi a aquesta temptació tan subtil i les conseqüències a les que pot portar, l’Esperit Sant ve en ajuda nostra amb aquest do de la Ciència. Aquest do ens ajuda a valorar les coses en la seva dependència essencial del Creador. Gràcies a aquest do, l’home estima molt les criatures, però no hi posa en elles l’objectiu de la seva vida. Veu en les coses manifestacions de la veritat, la bellesa i l’amor infinit que és Déu. I, per tant, se sent impulsat a la lloança, a la pregària. El Salm 18 exclama: “El cel proclama la glòria de Déu, i el firmament pregona l’obra de les seves mans”. Veu la bellesa de les coses i les estima i se n’alegra. I les utilitza per a la seva realització personal i per a bé dels germans.
Al mateix temps, l’home, il·luminat per aquest do de ciència, s’adona de la infinita distància que hi ha de les coses al Creador, de l’engany a que poden portar quan, pel pecat, en fem, de les coses, un mal ús, o les utilitzem exclusivament per a nosaltres, som si fóssim “propietaris exclusius” de la creació. No. La creació és per al bé de tots; i cal preservar-la de la destrucció i de la possessió al servei d’uns quants. Per altra banda, el do de ciència ens empeny a posar tota la confiança en Déu, l’únic que pot assaciar plenament la set d’infinita que tots portem dintre.

Aquesta ha estat l’experiència dels sants. I d’una forma singular va estar l’experiència viscuda per Maria, que, amb l’exemple del seu itinerari personal de fe, ens ensenya a caminar, “perquè en mig de les coses inestables d’aquest món, els nostres cors estiguin ferms en l’autèntica alegria”.

Amics i amigues. Recordem aquella expressió constant, quan el llibre del Gènesi, després de cada dia de la creació, deia “I Déu va veure que tot era bo”. Així ho cantava també Sant Francesc d’Assís, davant la meravella de la creació. És el do de ciència. Aquest do ens fa entendre que no som amos –ni molt menys amos exclusius- per fer-ne el que vulguem de les coses. No. Déu les ha fetes per a tothom. L’altre perill –ho dèiem abans- és posar el cor en les coses. És el do de ciència, un do de l’Esperit Sant, que ens allibera d’aquests perills. A través de les coses –que Déu ha creat per a tots- podem lloar Déu, al temps que el nostre cor el posem només en Ell. BON DIA

L’Esperit Sant, avui, el veiem, també, com sempre, en forma de colom, davallant sobre els apòstols i Maria Santíssima el dia de la Pentecosta. La pintura és obra de Carme Benet, l’any 2006.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada