dilluns, 18 de maig del 2020

2.- Feliços els humils, perquè posseiran la terra




AMICS I AMIGUES. BON DIA. 

La benaurança d’avui diu: Benaurats els humils perquè posseiran la terra. Recordem que “benaurats” vol dir que estan en el camí de la felicitat. Qui són aquests humils? Diuen que la humilitat és la veritat. Humils són aquells –tant de bo ho fóssim nosaltres- que s’adonen, i accepten, que no son res de l’altre món, que les coses no sempre les fan prou bé, que, si tenen alguna qualitat és perquè l’han rebuda de Déu. S’adonen –i accepten- que tenen defectes, però s’esforcen per corregir-los; i per això accepten de bon grat les correccions que reben, sigui dels pares o dels companys, o de l’esposa o l’espòs. L’humil, si ha fet alguna cosa bé, no ho va escampant.

I què diu Jesús dels humils? Diu “Benaurats, perquè posseiran la terra”.L’humil no vol fer nosa a ningú. Els germans s’hi troben bé al seu costat. No s’ofèn per res. Accepta qualsevol tasca, la més senzilla, (tampoc no refusa la més gran, quan Déu li demana. És el cas de Maria). No té cap gana de figurar. No discuteix: accepta el que li toca o el que li donen. Això sí: no té por de parlar, quan cal defensar la veritat. Si una cosa no l’ha fet prou bé, demana senzillament perdó. No se sent mai ofès dels altres. Dóna de si el que pot. No exigeix res per a ell mateix; i això li dóna llibertat per a recordar les exigències de la justícia a qui calgui.

Podria ser que, a la vista de la gent, un home així no té futur. Jesús, en canvi, ens ha dit que els humils posseiran la terra. Realment els qui viuen al costat de l’humil, s’hi troben molt bé, saben que poden comptar amb ell per tot el que sigui bo, correcte, encara que costi. Aquest humil es guanya l’amistat de tots, de tots els qui busquen la veritat. No és enemic de ningú... encara que potser alguns ho siguin d’ell. Això sí, no pacta mai amb el mal. L’humil és agosarat, valent. Jesús estimava tothom, per això deia la veritat a tots, també als fariseus que volien matar-lo; en canvi ell els volia salvar.

Pensem en Jesús quan era petit. Seria amic de tots, disposat a perdre, però ajudant a tots, sense fer-se veure, atent al bé que pogués fer; això sí, mai pactava amb el mal. Quants dels seus companys parlarien a casa seva de Jesús als seus pares, com d’un bon amic! No és això posseir la terra? I... qui li havia ensenyat a Jesús a ser així? Va ser Maria, la mare. Com ajudaria Maria a Jesús a estimar els amics, a perdonar els amics, a excusar-los. I és que Maria era igual: estimava tothom, excusava i comprenia. Maria, sense fer-se veure, atreia la mirada de tots. Ningú podia parlar malament de Maria, sempre humil i al servei de tots. Lògicament l’Evangeli no ho diu. Però... quantes mares de Natzaret, en parlar a les seves filles, els posarien l’exemple d’aquella noieta, Maria, humil, , treballadora, alegre, fidel... Sense adonar-se’n, ella posseïa la terra de Natzaret. Jesús va tenir temps -30 anys- per comprovar-ho. Pensaria en ella quan deia: Feliços els humils, perquè posseiran la terra.

Estem davant unes pintures de l’absis de l’església del Carme. És l’escena de l’Anunciació. La senzillesa i humilitat de Maria ha atret la mirada de Déu i l’ha escollit per Mare. I ella respon: “Sóc l’esclava del Senyor” i accepta. És que els humils són al mateix temps... agosarats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada