dissabte, 2 de maig del 2020

Donar bon consell a qui el necessita


Ens parla Mossèn Joan Ramon



Donar bon consell al qui el necessita

Amics i amigues. BON DIA

La segona obra de misericòrdia de caràcter espiritual és: Donar bon consell al qui el necessita.

Tots necessitem consell. Potser seria el primer que hem de pensar. Sempre necessitem un bon consell. Anirem a la deriva si no sabem buscar qui ens aconselli. Això vol dir que hem de ser humils.

Un bon consell el necessiten, no només els nens i joves, sinó tots: pares, mares, mossens, mestres, polítics. Qui pensa que no necessita consell és... l’orgullós. I l’orgullós, sigui on sigui, serà sempre un problema per a tots... i per a si mateix.

Siguem humils; no fem les coses simplement perquè ens dóna la gana i com ens dóna la gana de fer-les. Sapiguem consultar. Precisament, aquell que amb humilitat sap buscar consell i orientació, en el seu moment, serà també el més indicat per a donar un bon consell al qui li demana.

Poso un exemple. Què bonic que els esposos, amb senzillesa, sàpiguen comentar el que més convé per la casa, per als fills; sàpiguen escoltar-se, valorar l’opinió de l’altre, acceptar el que l’altre pensa. Aquests esposos, pares, estaran molt preparats per a donar, sense presses, quan convingui i amb bondat un bon consell als seus fills, petits o grans.

Qui s’ha format en aquesta actitud, humil, per parlar, per escoltar, vagi on vagi, en tot nivell serà un home de pau, que no voldrà fer prevaldre el seu gust, la seva opinió. I això, a tot nivell. Pensem a nivell de professorat, a nivell d’empresa, fins i tot, a nivell polític. La seva actitud serà sempre exposar –no imposar- la seva opinió. Sabrà escoltar el que diuen els altres, valorar les opinions diferents, buscar sempre i en tot el que sigui més oportú, encara que vingui d’un altre que no és del meu partit. Us imagineu un ple del Parlament, en que tothom parli amb respecte, amb llibertat i sàpiga escoltar els altres, buscant tots el bé del poble. Sí, amics, hem de creure que això és possible.

Està a les nostres mans fer-ho possible. Només cal que tots, a l’ambient o nivell on estem i ens movem, actuem i parlem sempre així, i escoltem els altres i busquem tots el que sigui més oportú, més adient al bé de tothom. Hem de creure que és possible. Hem de somniar en un món diferent. I, ja ara, mentre això arribi, hem de practicar-ho a casa nostra, al nostre ambient de treball i de relacions de tot tipus.

Potser, per acabar, hauríem de donar-li un tomb aquesta obra de misericòrdia. Hem dit donar consell al qui el necessita. Caldria afegir: deixar-se aconsellar. Buscar consell, ... perquè el necessitem. BON DIA A TOTHOM.

Estem contemplant aquest mosaic de la Capella del Santíssim, del Carme. És un àngel que ens diu: el Mestre et crida. És una invitació a passar una estona davant el Mestre, que és Jesús, en el sagrari. Ell és el millor conseller.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada