dimecres, 20 de maig del 2020

4.- Feliços els compassius: Déu els compadirà




AMICS I AMIGUES. BON DIA.
La benaurança d’avui diu: Feliços els compassius: Déu els compadirà. En aquesta benaurança, la causa i l’efecte coincideixen: el qui té misericòrdia rebrà misericòrdia. El Papa Francesc ho repeteix molt. Diu ell: El qui té misericòrdia serà “misericordiat”.
És el tema del perdó. Està en el cor de l’Evangeli:  "No judiqueu, i no sereu judicats; no condemneu, i no sereu condemnats; perdoneu, i sereu perdonats. Doneu, i us donaran. Tal com mesureu sereu mesurats”. També al Parenostre diem: “Perdoneu es nostres ofenses, així com nosaltres perdonem els nostres deutors”. I fixem-nos-hi bé: és la única petició del Parenostre que Jesús recull al final:  “Perquè, si perdoneu als altres les seves faltes, el vostre Pare celestial també us perdonarà a vosaltres; però si no els les perdoneu, el vostre Pare no us perdonarà les vostres”.
Però, amics, de vegades se’ns fa molt difícil perdonar. És que... me l’ha fet molt grossa! Jo no puc perdonar això. I això entre esposos, entre germans, companys, veïns. I així passen els dies i anys... De vegades tota la vida.
Per què no pensem una cosa? Nosaltres... a Déu... no l’hem ofès? No l’hem ofès greument? No ho hem fet moltes vegades? Déu ens ha perdonat sempre. Escoltem Jesús des de la creu: “Pare perdoneu-los...” L’havien assotat, l’havien coronat d’espines, l’havien escopit, l’havien clavat a la creu... i se n’estaven burlant... I... el primer que se li acut a Jesús és: “Pare, perdoneu-los”.
Amics, veient això, qui de nosaltres dirà: Jo no puc perdonar, me l’ha fet molt grossa! Més que tu –i jo- a Jesús? Digues –i ho entenc- que no tens força per perdonar. D’acord. Demana aquesta força, que Déu –no ho dubtis- te la donarà.
No sempre les coses són tan fortes. Però hi ha molts moments en la vida de cada dia, que podem exercitar-nos en aquesta virtut de la misericòrdia, la compassió, el perdó. La convivència dels esposos, pares i fills, germans, amics... és un teixit d’ocasions per perdonar, per tolerar, per excusar, per no fer-se problema de les coses; i, al temps, per excusar-se d’una paraula, d’un gest, d’un to de veu...
Hi ha famílies, que, abans d’anar-se’n a dormir, tots, pars i fills, s’asseuen i pensen com els ha anat el dia. I sempre hi ha ocasió per demanar perdó i perdonar. I això tots: esposos, fills, grans i petits. És el moment d’entendre i gaudir d’aquesta benaurança: “Feliços els compassius...que ells seran compadits” Famílies que ens escolteu, per què no ho proveu?
Recordem per acabar: les benaurances són camí de felicitat. El que sap perdonar serà feliç... i tindrà la felicitat de saber-se perdonat.
Acabo dient: La Verge Maria mai va tenir odi als que havien matat el seu Fill. Ella va sentir: “Pare perdoneu-los”. I en el seu cor de mare, ho va repetir: “Perdoneu-los”.
Hem fet l’explicació d’avui en front de la imatge de la Mare de Déu del Castell, de Tragó de Noguera, on va néixer Mossèn Joan; és la imatge que el va veure morir. Confiem que en Mossèn Joan s’hagi complert aquesta benaurança: Benaurats els compassius, Déu els compadirà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada