dijous, 30 d’abril del 2020

Enterrar els morts




Enterrar els morts

Amics i amigues. BON DIA.


Seguim amb les obres de misericòrdia. La setena s’enunciava abans així: Enterrar els morts. Potser direu que això es fa sempre i a tot arreu. Pel que sabem, és veritat; però abans no era així.

Recordem que Tobies ha passat a la història com un home bondadós, que, amb prou feina i amb molts problemes es dedicava a donar sepultura als morts que trobava freqüentment pels carrers. Us recomano la lectura d’aquest llibre de Tobies, que pertany a l’Antic Testament.

Enterrar els morts. També és una necessitat, especialment en temps de guerres. Però bé; gràcies a Déu, no és avui el nostre cas.
Però, respecte dels difunts, hi ha moltes accions que podem tenir en compte, i que són realment actes, obres de misericòrdia.

Pregar, oferir la missa per la seva salvació. Acompanyar el dol, passar prudencialment una estona amb la família que ha perdut un membre. Una breu trucada telefònica. Assistir a l’enterrament. L’amor a la família concreta ens dictarà a cadascú el que sigui més oportú. Però tot és “obra de misericòrdia” envers el difunt i envers la família que l’ha perdut.

Hem parlat, fa un moment, d’oferir la Missa pels difunts en general o un difunt en concret. Diguem que és l’obra de caritat més beneficiosa al difunt de totes les que podem fer i imaginar. Recordem. En la Missa no som nosaltres principalment els qui preguem. És Jesús mateix qui ofereix la seva vida pels vius i pels difunts; perquè en la missa, Jesús actualitza la seva mort en creu i la seva resurrecció. I ho fa en favor dels vius i dels difunts. No hi ha pregària ni acte que es pugui comparar a l’eficàcia salvadora de la mort i resurrecció de Jesús, que s’actualitza en cada eucaristia.

Així ens ho ensenya l’Església. I així ho han entès sempre els bons cristians, que busquen poder oferir una missa pels seus difunts. Saben que és el millor i més eficaç que poden fer. Nosaltres, amb tot el que fem i diem, podem aportar consol, acompanyament, simpatia als familiars dels difunts. Però... als difunts... només hi arriba Déu Nostre Senyor. I hi arriba de la manera més eficaç, si posem davant el Pare el sacrifici redemptor del seu Fill, Jesús, que ha donat la vida pels vius i pels difunts. I això és la Santa Missa. Si pensem i ho vivim així, aquesta Missa no serà només la millor pregària pel difunt, aportarà també consol i pau als familiars; i... a nosaltres ens ajudarà a penetrar més en el misteri central de la nostra fe.

Pensar així, i actuar així amb els difunts, resultarà ser una obra de misericòrdia envers ells, envers els familiars i... envers nosaltres mateixos. BON DIA.

Estem enfocant les pintures centrals del absis de la parròquia del Carme. Totes obra de Víctor Pallarés l’any 1997. Mirem ara la tomba buida, signe de la Resurrecció de Jesús, que és penyora de la resurrecció dels difunts.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada