dimecres, 22 d’abril del 2020

El VUITÈ manament: No diràs falsos testimonis ni mentiràs





Amics i amigues, BON DIA. 

Estem acabant l’explicació, breu naturalment, dels manaments de la Llei de Déu (recordeu que és el camí de la felicitat). I ho fem parlant del vuitè manament: No diràs falsos testimonis ni mentiràs.

Tots sabem què vol dir. És un manament clar. Clar d’entendre... però no sempre el complim. Començo per dir el bonic que és dir sempre la veritat. I ho faig amb una anècdota:

Quan Joan Bosco (Sant Joan Bosco) era petit, un dia que la mare havia sortit de casa a comprar, es va quedar estudiant. Però... va veure en un prestant un pot de la melmelada que més li agradava, Pujà a una cadira per abastar-lo, però... va caure la cadira, el nen, i... el pot de vidre es va trencar. I ara què faré?, es va dir el nen. Va córrer a recollir els vidres, la melmelada i... mirant per la finestra veié que venia la mare del mercat. I, el nen, sense pensar-ho dues vegades, va baixar l’escala de casa, recollir un bastonet que hi havia a la porta i corregué a trobar la mare. I li va dir: “Mamà, pega’m, he trencat el pot de la melmelada”.

És la cara positiva d’aquest manament: dir sempre la veritat. La sinceritat.

Sinceritat amb nosaltres mateixos: reconèixer les faltes, i demanar-ne perdó.

Sinceritat amb els altres, sense enganyar ningú, sense malparlar de ningú, sense escampar els seus defectes... i menys calumniar-los. Mai de la vida.

En canvi, què bonica és la correcció fraternal. Corregir un germà, amb humilitat i caritat, és ajudar-lo a seguir el bon camí. Això és una virtut, és un deure.

Podríem parlar de molts aspectes d’aquest manament, especialment de la seva part positiva. No hi ha temps ara. Però deixeu-me acabar amb un aspecte importantíssim de la part positiva d’aquest amor a la veritat. I és el martiri. M’explico: Els màrtirs, per amor a la veritat, han donat la vida. Crist va ser condemnat a mort per retre testimoniatge de la veritat (cf. Mt 26,63-66). Una multitud de cristians han estat màrtirs per mantenir-se fidels a la veritat, que és Crist,

Potser a nosaltres no ens arribarà aquesta oportunitat del martiri. Però segur que tindrem ocasions de no amagar la nostra condició de cristians, de dir la veritat en moments difícils, de ser sincers en el sagrament de la Penitència.

Jesús deia: “Jo sóc la Veritat”. En la mesura que estimem Jesús, serem amics de la veritat. En la mesura que estimem la veritat, som amics de Jesús.

Us ho desitjo a tots vosaltres. I m’ho desitjo a mi.

BON DIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada