dilluns, 1 de juny del 2020

7.- Do de Temor de Déu



AMICS i AMIGUES. Bon dia.

Avui acabem l’explicació dels dons de l’Esperit Sant. I ho fem amb el do de Temor de Déu. L’expressió “temor de Déu”, no vol dir “por de Déu”; vol dir que Déu és tan gran, que jo l’admiro i l’adoro. Tinc por de mi mateix, que sóc petit i fràgil, però confio en Déu, que m’estima i em perdona i m’ajuda a sortir de les meves fragilitats. Per això m’abandono a les seves mans amb humilitat i confiança.

Aquest abandó no vol dir timidesa, resignació, sinó que genera en nosaltres força, fins i tot coratge. Ens converteix en cristians convençuts, entusiastes, agosarats. No perquè sabem o podem, sinó perquè estem convençuts de l’amor del Pare. Som com el nen, que sap que no pot res, però que amb el pare ho pot tot.

Precisament veient com el Pare ens estima, ens fa “temor” d’ofendre’l. Ofendre el Pare?... per res del món! I per això, el cristià, conscient d’aquest amor immens de Déu, es preocupa llavors de no disgustar Déu, estimat com a Pare; de no ofendre'l en res, de "romandre" i créixer en la caritat, de ser-li sempre fidel.

Certament, tot això no exclou la trepidació que neix de la consciència de les culpes comeses i de la perspectiva del càstig diví, però la suavitza amb la fe en la misericòrdia divina i amb la certesa de la sol·licitud paterna de Déu, que vol la salvació eterna de tots.
D'aquest sant i just temor, conjugat en l'ànima amb l'amor a Déu, depèn tota la pràctica de les virtuts cristianes, i especialment de la humilitat, de la temprança, de la castedat, de la mortificació dels sentits. Recordem l'exhortació de l'apòstol Pau als seus cristians: "Estimats meus, purifiquem-nos de tota taca de la carn i de l'esperit, consumant la santificació en el temor de Déu" (2Co 7, 1).

És una advertència per a tots nosaltres que, de vegades, amb tanta facilitat transgredim la llei de Déu, ignorant o desafiant els seus càstigs. Invoquem l'Esperit Sant a fi que ens infongui abundantment el do del sant temor de Déu.

Invoquem-lo per intercessió de Maria, que, a l'anunci de l’Àngel "es va torbar”(Lc 1, 29) però, fins i tot trepidant per la immensa responsabilitat que se li confiava, va saber pronunciar el "SÍ" de la fe, de l'obediència i de l' amor. Petita com era i se sentia, se’n va fiar plenament de Déu.

Deixeu-me acabar amb una frase del Papa emèrit Benet XVI: L'Esperit Sant de Déu, on entra, expulsa la por; ens fa conèixer i sentir que estem en les mans d'una omnipotència d'amor: passi el que passi, el seu amor infinit no ens abandona”.

Amics i amigues. Tenir temor i respecte de Déu, sí. Tenir-li por... mai. Que l’Esperit Sant ens infongui a tots aquest temor i respecte de Déu, el Pare.
  

Avui, dia 1 de juny, dilluns de Pentecostès, és la Festa de Maria, Mare de l’Església. Hem fet la nostra explicació d’avui davant el quadre de Maria al peu de la creu. Allí és on Jesús on Jesús va dir a la Mare, senyalant a l’apòstol sant Joan: Aquest tens el teu fill. En Joan hi estaven tots representats. Des d’aquell moment Maria és Mare de l’Església.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada